Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

To, co dobre, jest blisko

Nikogo nie trzeba chyba zachęcać do sięgania po tradycyjne produkty regionalne, znane naszym rodzicom i dziadkom. Produkty takie są niepowtarzalne i wyjątkowe. Swój smak zawdzięczają nie tylko składnikom, z których są wytwarzane, czy starym recepturom, ale też temu, że odbija się w nich cała lokalna tradycja, a nawet historia.

Produkty regionalne trafiają w nasze gusta, a ich smak i zapach przywodzą na pamięć minione lata, przypominają o wakacjach na wsi, posiłkach na ganku czy w ogródku wśród szumiących jabłoni…

Regionalnie

Produkty regionalne w Kauflandzie

Obecnie współpracujemy z ok. 400 dostawcami regionalnymi, którzy dostarczają do naszych sklepów 4000 artykułów. Dzięki krótkim drogom transportu ich produkty są świeże, a do atmosfery przenika mniej zanieczyszczeń.

Stawiając na produkty regionalne, wspieramy lokalnych producentów i dbamy o rozwój małych ojczyzn.


Smaki regionów

Każdy region ma swój smak

Kuchnia polska nie jest kuchnią jednorodną. Każdy region Polski chlubi się nieco inną tradycją kulinarną, na którą wpływ miały kuchnie krajów sąsiednich, grup narodowościowych zamieszkujących dany region, a także warunki geograficzne oraz rodzaje upraw i hodowli. 

Pomorze i Kaszuby

Zauważalne są tu wpływy kuchni niemiecko-pruskiej. Królują tu przede wszystkim ryby pod wszelkimi postaciami: marynowane, suszone, gotowane i solone, ale także ziemniaki i kapusta. Kulinarne hity to tort ze szprotek, ruchanki, czyli placki z ciasta chlebowego serwowane na ciepło, oraz klitundplumen - zupa śliwkowa z kluskami. Obecnie w regionie uprawia się głównie rzepak, żyto i kukurydzę, a hoduje trzodę chlewną i owce. 

Małopolska

Kuchnia małopolska pozostawała pod wpływem kuchni austriackiej i węgierskiej. Na co dzień jadano jednak potrawy z ziemniaków i kapusty (kwaśnica, kapuśniak). Regionalne przysmaki to m.in. kaczka z kaszą i grzybami oraz zupa kminkowa. Lubelszczyzna i Podkarpacie pozostawały pod wpływem kuchni ukraińskiej, łemkowskiej i żydowskiej. Podstawą były potrawy mączne, np. zawijas nasutowski czy proziaki (sodziaki prosioki). W południowo-wschodniej Polsce dominują uprawy pszenicy i ziemniaków, warzyw, jabłek i roślin strączkowych, a także hodowla drobiu i owiec.

Mazowsze i Podlasie

Na Mazowszu silne były wpływy kuchni francuskiej i włoskiej (głównie w Warszawie) oraz rosyjskiej i żydowskiej. Najczęściej jadano tutaj kasze, pieczony faszerowany drób i zupy. Jednym z symboli regionu są fafernuchy - ciasteczka marchewkowo-miodowe. W kuchni podlaskiej królują potrawy z ziemniaków i różnego rodzaju pierogi. Symbole regionu to m.in. kartacze, sękacze, kindziuk i pierekaczewnik. Na tym obszarze dominuje hodowla bydła i drobiu, a samo Mazowsze to polskie centrum sadownictwa.

 

Wielkopolska i Kujawy

Wpływy kuchni niemieckiej, francuskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Na stołach królują potrawy mączne i ziemniaczane, dania jednogarnkowe, kasze oraz drób, a na Kujawach i w obecnym woj. lubuskim także ryby. Wśród potraw regionalnych są pyry z gzikiem, zupa niebecz z kapustą, zupa gruszkowa i czernina (zupa z krwi kaczej). Wiodącym działem lokalnej gospodarki jest obecnie hodowla trzody chlewnej oraz uprawy zbóż i buraków cukrowych.

Warmia i Mazury

Wpływy kuchni niemieckiej, litewskiej i ukraińskiej. Niegdyś na stołach gościły głównie ryby słodkowodne i raki, ale także kapusta, groch, pierogi i zupy: rosół, czernina i żurek. Interesujące przysmaki regionalne to: dzyndzałki warmińskie, czyli rodzaj pierogów, zupa warmińska z klopsikami oraz biała kiełbasa w piwie. Region stawia na hodowlę bydła, drobiu i trzody chlewnej oraz na uprawy zbóż.

Śląsk

Wpływy kuchni niemieckiej, czeskiej i austriackiej, a na Dolnym Śląsku także kuchni kresowej. Podstawę kuchni śląskiej stanowiły niegdyś potrawy mączne, nabiał, ale też mięso.
Najbardziej znane dania to rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą, karminadle (kotlety mielone) i wodzianka (kawałki suchego chleba, smalcu i czosnku zalane wrzątkiem). Śląsk to przede wszystkim uprawy zbóż i rzepaku, a także hodowla drobiu.


Lokalnie

Nasi dostawcy, Twoi sąsiedzi

Kupowanie produktów regionalnych to nie tylko kultywowanie tradycji, ale przede wszystkim promowanie i wspieranie lokalnych producentów. Ich sukces będzie sukcesem całego regionu, a w konsekwencji nas wszystkich, również mieszkańców innych części Polski. 

Kaufland wspiera polskich dostawców i zachęca do podjęcia współpracy.

Chcesz sprzedawać swoje produkty w Kauflandzie? Wejdź na stronę regionalnykaufland.pl i wypełnij wniosek.

„Kupowanie produktów regionalnych to nie tylko kultywowanie tradycji, ale przede wszystkim promowanie i wspieranie lokalnych producentów.“

Kaufland


Komunikat dot. rozsyłania fałszywych wiadomości

Szanowni Państwo,

w związku z bezprawnym rozsyłaniem wiadomości mailowych i SMS zawierających nieprawdziwe informacje o możliwości otrzymania benefitów (m.in. kart podarunkowych, nagród, kredytów zakupowych) rzekomo oferowanych przez sieć Kaufland, informujemy że...