Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Parmezan: najlepszy przyjaciel makaronu

Parmezan to twardy ser z mleka krowiego, którego nazwa pochodzi od włoskiej nazwy „Parmigiano”. Parmezan jest zwykle tarty i używany do przyprawiania potraw. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości sera parmezan

Świeży parmezan – szczegółowe informacje

Parmezan jest obecnie produkowany w wielu prowincjach północnych Włoch. Jest to ser o wysokiej zawartości soli, który ma wysoką gęstość składników odżywczych i wysoką zawartość minerałów. Jego konsystencja jest krucha i sucha, prawie nie zawiera laktozy. 

Proces powstawania parmezanu

Zebrane wieczorem mleko pozostaje w dużych miedzianych kadziach do następnego ranka. Tworzy się śmietana. Powstała warstwa śmietany jest następnie odtłuszczana, a częściowo odtłuszczone mleko miesza się z pełnym mlekiem z porannego udoju.

Taka mieszanka mleka jest powoli podgrzewana w kadzi. Jednocześnie dodawane są fermenty mleczne z poprzedniego dnia. Następnie wywołuje się koagulację przez dodanie podpuszczki cielęcej. W każdym razie w momencie wprowadzenia sera do sprzedaży dojrzewa on już od 1,5 roku i w zależności od tego, czy był przechowywany przez dwa czy trzy lata, nazywa się go „due“ lub „tre maggi“.


Pochodzenie

Skąd pochodzi parmezan?

Parmezan może być produkowany wyłącznie w prowincjach Bolonia, Regio Emilia, Parma, Modena i Mantua. Nazywa się „Parmigiano“ po włosku. Parmezan to właściwie tylko skrót od „Grana parmigiano reggiano“.


Sezon

Kiedy jest sezon na parmezan?

Parmezan to produkt, który jest dostępny przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać parmezan i jak go przechowywać?

Świeży parmezan – szczegółowe informacje

Tarty lub krojony parmezan dobrze komponuje się z daniami kuchni śródziemnomorskiej. Starty ser stanowi doskonałe wykończenie dań z makaronu i risotto, a pokrojony i dodany do takich warzyw, jak szparagi, cukinia, bakłażan nadaje im wyjątkowy charakter. Dobrze komponuje się również na półmiskach z serami jako twardy ser połamany na kawałki. 

Przechowywanie parmezanu

W zależności od miejsca przechowywania i dobrego schłodzenia, ser można przechowywać przez kilka tygodni lub miesięcy. Należy go przechowywać w papierze woskowym, śniadaniowym, bawełnianej ściereczce lub w przeznaczonej do tego puszce. Zapakowany próżniowo ser można przechowywać przez kilka miesięcy. Aby przechowywać parmezan przez dłuższy czas, zaleca się zakup sera w pełni dojrzałego, dojrzewającego od co najmniej dwóch lat. Nie zaleca się przechowywania w folii spożywczej, ponieważ parmezan szybko się poci i może spleśniać.



Składniki

Składniki parmezanu

Parmezan ma wysoką zawartość soli i dlatego powinien być spożywany z umiarem.

Wartość odżywcza
 

kcal: 375 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 35,6 g

Tłuszcze: 25,8 g

Witaminy

 

Witamina A: 359 µg

Witamina B1: 0,02 mg

Witamina B2: 0,62 mg

Witamina B6: 0,1 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,7 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 1178 mg

Żelazo: 1 mg

Potas: 131 mg

Magnez: 41 mg

Sód: 600 mg