Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Radicchio: sałata z gorzką nutą

Istnieją różne rodzaje radicchio, które różnią się nie tylko wyglądem, ale także składem i smakiem. Radicchio uprawia się głównie na południu, na przykład we Włoszech. Stąd też pochodzi większość odmian radicchio.

Ciekawostki

Szczególne właściwości radicchio

Świeże radicchio – szczegółowe informacje

Radicchio to warzywo liściaste, należące do rodziny astrowatych. Zasadniczo istnieją dwa różne rodzaje radicchio: jeden to radicchio w formie zwartej główki, a drugi – radicchio w formie luźnej rozety, zwane również Radicchio di Verona. Oba gatunki mają zupełnie inny czas dojrzewania. Dojrzałe radicchio jest stosunkowo gorzkie, ale doskonale komponuje się z kwaśnymi i słodkimi warzywami lub owocami.

Liście radicchio mają charakterystyczny kolor od purpurowego do niebieskawego, łodyga jest biała. Można spożywać zarówno łodygi, jak i liście. Dojrzałe radicchio osiąga średnicę do 25 centymetrów i maksymalną wagę 500 gramów.


Pochodzenie

Skąd pochodzi radicchio?

Radicchio lubi ciepły, wilgotny klimat i doskonale czuje się w południowej Europie. Radicchio jest znane człowiekowi jako pożywienie od czasów starożytnych, a dawniej nazywano je „niebieskawą cykorią”. Radicchio jest obecnie uprawiane niemal na całym świecie. Jednak kraje przodujące w uprawie to Włochy, Turcja i Nowa Zelandia.


Sezon

Kiedy jest sezon na radicchio?

Radicchio jest zbierane głównie w okresie od czerwca do października i można je określić jako klasyczne warzywo letnie. Importowane radicchio jest dostępne od października do czerwca. Radicchio jest dostępne przez cały rok.

Nasza oferta świeżych warzyw

Oferta ważna od 11.04.2024 do 17.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać radicchio i jak je przechowywać?

Świeże radicchio – szczegółowe informacje

Radicchio jest uważane za popularny składnik sałatek śródziemnomorskich i nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Ponieważ radicchio jest stosunkowo gorzkie, można je łączyć z innymi sałatkami, owocami lub warzywami, przyrządzając np. sałatkę z pomarańczami i radicchio. Dobrze zapakowane, może być przechowywane świeże nawet przez tydzień w komorze na warzywa w lodówce.


Przepisy

Dania z radicchio


Składniki

Składniki radicchio

Świeże radicchio – szczegółowe informacje

Radicchio zawiera wiele ważnych substancji i minerałów, dlatego jest uważane za absolutny wzmacniacz odporności. Na uwagę zasługują witaminy z grupy B, witaminy A i C oraz minerały potas i wapń. Ponadto dojrzałe radicchio zawiera również liczne wtórne substancje roślinne, które mają korzystny wpływ na przemianę materii i tym samym podnoszą zdrowotne właściwości tego warzywa. Gorzkie substancje są korzystne dla wątroby i woreczka żółciowego.

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 16 kcal

Węglowodany: 1,5 g

Białko: 1,2 g

Tłuszcze: 0,22 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,07 mg

Witamina B2: 0,03 mg

Witamina B6: 0,05 mg

Witamina C: 28 mg

Witamina E: 0,5 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 40 mg

Żelazo: 1,5 mg

Potas: 240 mg

Magnez: 11 mg

Sód: 10 mg