Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Śledź smażony: Korzenny aromat ryby

Smażony śledź to proste, ale smaczne i przede wszystkim zdrowe danie kuchni niemieckiej. Przyrządzona w ten sposób ryba ma jasne mięso oraz równomiernie podsmażoną na brązowo skórkę. Mięso powinno być jędrne i soczyste.

Ciekawostki

Szczególne właściwości śledzia smażonego

Świeży śledź smażony – szczegółowe informacje

W sprzedaży są oferowane smażone śledzie w kawałkach, filety, rolmopsy i w galarecie. Idealnie usmażony śledź ma przyjemny korzenny aromat.

Jak przyrządzić smażonego śledzia

Kup zielone, czyli surowe, niesolone śledzie o długości do 30 centymetrów (pochodzą z Morza Bałtyckiego, Morza Północnego i północno-wschodniego Atlantyku). Oczyść tuszki. Możesz dodatkowo odciąć płetwy. Po umyciu osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Tak przygotowaną rybę smaży się na oleju, a następnie marynuje z przyprawami i cebulą w occie, sosach lub oleju.


Pochodzenie

Skąd pochodzi śledź smażony?

Smażone śledzie były tradycyjnym pożywieniem na wybrzeżach Niemiec i Holandii. Z czasem przysmak ten gościł na stołach coraz częściej. Świeże, zielone śledzie pochodzą z Morza Bałtyckiego, Morza Północnego i północno-wschodniego Atlantyku.


Sezon

Kiedy jest sezon na smażone śledzie?

Główny sezon połowu śledzi trwa od czerwca do sierpnia. 


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie śledzia smażonego

Świeży śledź smażony – szczegółowe informacje

Smażone śledzie są zazwyczaj spożywane na zimno z chlebem, ziemniakami w mundurkach albo tłuczonymi lub smażonymi. W zamkniętej konserwie smażone śledzie mogą być przechowywane przez wiele miesięcy. Po otwarciu należy je przechowywać w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, i zjeść w ciągu kilku dni. Jeśli konserwa jest uszkodzona lub wybrzuszona, jej zawartość nie nadaje się do spożycia.


Składniki

Składniki śledzia smażonego

Smażony śledź to pożywny, a zarazem niedrogi posiłek. Dzięki odżywianiu się planktonem śledzie dostarczają nam wielu zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Ma to korzystny wpływ na szybkość przepływu krwi, a także na kondycję układu krążenia. Normalizuje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Smażony śledź zawiera wartościowe białko, witaminę D, która poprawia wytrzymałość kości oraz jod dla utrzymania zdrowej tarczycy.

Wartość odżywcza
 

kcal: 204 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 16,8 g

Tłuszcze: 15,2 g

Witaminy

 

Witamina A: 20 µg

Witamina B1: 0,01 mg

Witamina B2: 0,13 mg

Witamina B6: 0,18 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 1,2 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 36 mg

Żelazo: 1,1 mg

Potas: 182 mg

Magnez: 23 mg

Sód: 569 mg