Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Ser pleśniowy: pikantny smak

Ser pleśniowy jest bardzo popularny i należy do serów półtwardych nadających się do krojenia. Do najbardziej znanych serów pleśniowych należy francuski Roquefort i włoska Gorgonzola. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości sera pleśniowego

Świeży ser pleśniowy – szczegółowe informacje

Ser pleśniowy powstaje dzięki szlachetnej pleśni, która jest wstrzykiwana do jeszcze niegotowego sera. W tym przypadku termin „pleśń” nie ma negatywnej konotacji, lecz jest cechą delikatesowego artykułu. Rodzaje pleśni określają smak i wygląd sera. Rozróżnia się pleśń wewnętrzną w środku sera oraz pleśń zewnętrzną na jego skórce. Wyhodowana pleśń jest zupełnie niegroźna dla organizmu ludzkiego.

Ser pleśniowy to półtwardy ser nadający się do krojenia. Oznacza to, że ma miękką, gładką konsystencję, która umożliwia wygodne krojenie sera. Różne rodzaje serów pleśniowych mają wyrazisty i pikantny smak. Dlatego tej rodzaj sera cieszy się dużym powodzeniem.


Pochodzenie

Skąd pochodzi ser pleśniowy?

Wśród serów pleśniowych rozróżnia się sery z niebieską pleśnią, sery z białą pleśnią i sery maziowe. Sery z niebieską pleśnią są uszlachetniane niebieskimi lub zielonymi kulturami. Są one przebijane długimi igłami, przez które do środka dostaje się tlen, przez co niebieska pleśń może się rozwijać. Ich czas dojrzewania wynosi od trzech do sześciu miesięcy. Najbardziej znanym niemieckim serem z niebieską pleśnią jest Bavaria Blu. Wiele serów z niebieską pleśnią pochodzi z Francji: Bleu d’Auvergne, Roquefort lub Saint Agur. Słynna jest też włoska Gorgonzola. Ze Szwajcarii pochodzi ser Blaue Geiss, a najsłynniejszy duński ser z niebieską pleśnią to Danablu. Inne warianty pochodzą z Anglii, Czech, Hiszpanii, Szwecji, Finlandii i Irlandii.


Sezon

Kiedy jest sezon na ser pleśniowy?

Ser pleśniowy jest dostępny przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać ser pleśniowy i jak go przechowywać?

Świeży ser pleśniowy – szczegółowe informacje

Ser pleśniowy można spożywać jako osobne danie, ale nadaje się on też do przygotowywania pikantnych sosów, jako farsz do pieczeni lub dodatek do wykwintnych sałatek. Sera pleśniowego nie należy trzymać w ciepłym miejscu. Zaleca się przechowywania go w lodówce. Na pół godziny przed spożyciem należy go wyjąć, aby jego aromat mógł się w pełni rozwinąć.


Składniki

Składniki sera pleśniowego

Ser pleśniowy zawiera cenne witaminy i minerały: witaminę A, witaminę B1, B2, B6, witaminę E, wapń, żelazo, potas, magnez, sód i fosfor.

Wartość odżywcza
 

kcal: 355 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 21,1 g

Tłuszcze: 29,8 g

Witaminy

 

Witamina A: 290 µg

Witamina B1: 0,04 mg

Witamina B2: 0,5 mg

Witamina B6: 0,18 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0,8 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 526 mg

Żelazo: 0,2 mg

Potas: 128 mg

Magnez: 39 mg

Sód: 800 mg