Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Jeżyny: prawdziwe bomby witaminowe

Czy wiesz, że jeżyny nie mają stałego czasu kwitnienia? Krzewy mogą kwitnąć od wiosny do zimy. W międzyczasie następuje przerwa, a potem znów rozkwitają. My, ludzie, nazwalibyśmy to pewnie przerwą twórczą. Ujawniamy jeszcze więcej ciekawych faktów na temat tej pysznej jagody.

Ciekawostki

Szczególne właściwości jeżyn

Świeże jeżyny w widoku szczegółowym

Krzewy jeżyn można znaleźć na zrębach, składowiskach gruzu, przydrożnych skarpach i w rzadkich lasach. Ze względu na różny czas kwitnienia krzew jeżyny ma zarówno dojrzałe, jak i niedojrzałe owoce. Stosunkowo niezwykły jest również fakt, że krzew kwitnie często aż do pierwszego śniegu. Kolor i smak owoców może być różny, ponieważ istnieje wiele podgatunków jeżyn. Liście krzewu jeżyny są owalne i lekko ząbkowane.

Jeżyny to jedna z prawdziwych bomb witaminowych

Są bogate w witaminy A, C, E i B, dzięki czemu chronią oczy, komórki i procesy metaboliczne w organizmie. Do tego dochodzi wysoki udział ważnych składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługuje żelazo i kwas foliowy. Dla osób uważających na kalorie jeżyny są idealną przekąską między posiłkami. Zawiera tylko 43 kalorie na 100 gramów.


Pochodzenie

Skąd pochodzą jeżyny?

Jeżyna pochodzi z Eurazji i Ameryki Północnej. Obecnie można je znaleźć zarówno w stanie dzikim, jak i w naszych ogrodach. Jeżyna należy do rodziny różowatych, a jej łacińska nazwa to Rubus Fruticosus AGG. Istnieje również wiele nazw, które są potocznymi nazwami ludowymi.


Sezon

Kiedy jest sezon na jeżyny?

Jeżyny zbierane są od czerwca do października.

Nasza oferta owoców i warzyw

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Jak można wykorzystywać jeżyny i jak je przechowywać?

Świeże jeżyny w widoku szczegółowym

Jeżyny można wykorzystać na wiele sposobów. Można je użyć w cieście owocowym, deserach, lodach, jogurtach lub koktajlach owocowych. Bardzo smaczny jest również domowy dżem ze świeżo przetworzonych jeżyn.

Przechowywanie jeżyn

Świeże jeżyny są delikatnymi owocami i nie mogą być długo przechowywane, jeśli nie są przechowywane w lodówce. Dlatego świeże jeżyny powinny być zawsze przechowywane w odpowiedniej komorze lodówki. Nie należy jednak przechowywać ich dłużej niż tydzień. Dobrą alternatywą są także mrożone jeżyny, które można wykorzystać w kuchni w dowolnym momencie. Okres przydatności do spożycia wynosi tutaj około roku.



Składniki

Co kryje się w jeżynach

Jeżyny są idealną przekąską między posiłkami, ponieważ zawierają m.in. mało fruktozy i kalorii. Zawierają również dużo błonnika i działają pozytywnie na trawienie.

Wartość odżywcza
 

kcal: 44 kcal

Węglowodany: 6,2 g

Białko: 1,2 g

Tłuszcze: 1 g

Witaminy

 

Witamina A: 45 µg

Witamina B1: 0,03 mg

Witamina B2: 0,04 mg

Witamina B6: 0,05 mg

Witamina C: 17 mg

Witamina E: 0,7 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 44 mg

Żelazo: 0,9 mg

Potas: 180 mg

Magnez: 30 mg

Sód: 2 mg