Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Owoce egzotyczne

Smak egzotyki

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/37/71/Asset_2023771.jpg

Owoce, które zwykło się uważać za egzotyczne np. banan, kiwi, ananas są, już od dłuższego czasu, dobrze znane w Polsce i często kupowane. Są też takie, które pomimo tego, że są dostępne w sprzedaży, nie cieszą się jeszcze taką popularnością, jak te pierwsze, dlatego warto je poznać, a przede wszystkim spróbować.

Nazwa „owoce egzotyczne" jest umowna, odnosi się do owoców uprawianych w klimacie tropikalnym, subtropikalnym, bądź po prostu pochodzących z dalekich krajów. Obecnie, z uwagi na obecność na sklepowych półkach, stają się coraz popularniejsze, a każdy z nas może poczuć smak egzotyki we własnym domu.


Zachęcamy więc wszystkich do odkrycia nowych smaków, zapachów i… kształtów! Smacznego!

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/50/Asset_2023550.jpg

Ananas

Ostrym nożem obetnij podstawę i czubek owocu z liśćmi. Odcinaj skórkę, uważając, by nie pozbywać się miąższu. Ciemne oczka wykrój. Przekrój wzdłuż i usuń stwardniały środek. Pyszny na surowo, świetny do deserów, mięs i ryb.

 

Przejdź do przepisu

Fondue waniliowo-kokosowe z owocami egzotycznymi

Krem miodowy z ananasem

Słodkie naleśniki a la raclette z sosem waniliowym

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/51/Asset_2023551.jpg

Awokado

Natnij awokado wzdłuż, wyjmij pestkę i obierz ze skórki. Na surowo idealnie sprawdza się na kanapkach i w sałatkach, dobrze komponując się z serami pleśniowymi, lub zmiksowane na mus jako baza czekoladowych deserów, albo w postaci guacamole – jako dip do paluszków, krakersów, chipsów.

 

Przejdź do przepisu

Burger z czerwoną fasolą i awokado

Awokado z sałatką jajeczno-krabową

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/63/64/Asset_2026364.jpg

Banany

Za ojczyzne bananow uwaza sie południowo-wschodnia Azje, stamtad banany trafi ły do Afryki, a w XVI w. do Ameryki Południowej.Pierwsze plantacje załozono na poczatku XV w. na Wyspach Kanaryjskich. Dzis banany uprawia sie w wielu krajach swiata, ale najlepsze uprawy znajduja sie w Ameryce Południowej i Srodkowej, czyli tam, gdzie panuje klimat tropikalny. Znanych jest kilkadziesiat gatunkow bananow, niektore z nich sa mieszancami wyhodowanymi przez człowieka. Wiekszosc gatunkow wcale nie jest słodka i spozywa sie je dopiero po ugotowaniu.

Banany są prawdziwym skarbcem witamin, minerałów i mikroelementów. Są też lekkostrawne i nie obciążają układu trawienia. Ich regularne spożywanie zapobiega chorobom serca i depresjom. Owoce bananowca zalecane są też osobom narażonym na stres. Ponadto chronią błony śluzowe żołądka, neutralizują kwasy, leczą wrzody żołądka i dwunastnicy, łagodzą schorzenia wątroby i nerek.

Kto lubi mniej słodkie banany, powinien przechowywać je z dala od innych owoców. Banany szybciej dojrzeją, jeśli leżą obok jabłek, które uwalniają etylen – gazowy fitohormon, który pobudza owoce i warzywa do wcześniejszego dojrzewania.

Przejdź do przepisu

Naleśniczki z bananami

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/63/63/Asset_2026363.jpg

Figa

Bardzo słodka, o lekko orzechowym posmaku. Idealna na surowo i suszona, doskonały składnik na dżemy, dodatek do ciast i innych słodyczy.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/52/Asset_2023552.jpg

Granadilla

Owoc ze skóry obierz palcami i wydrąż miąższ łyżeczką. Nasiona są słodkie, a miąższ w smaku jest lekko cierpki, kwaskowaty. Sprawdza się do przetworów, lodów, sorbetów, soków i koktajli oraz jako nadzienie do mięs.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/54/Asset_2023554.jpg

Granat

Odkrój wierzch, następnie natnij skórkę, dzieląc owoc na ćwiartki. Umieść granat w naczyniu z wodą na 10 minut, a następnie odginaj kawałki skórki, oddzielając je od nasion. Ziarna odcedź i osusz. Owoc niezwykle soczysty, słodki, z cierpką nutą. Wykorzystywany do galaretek, dżemów, win i soku.

 

Przejdź do przepisu

Krewetki w maśle o smaku granatu z kaszą jaglaną

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/69/85/Asset_2026985.jpg

Grejpfrut

Grejpfrut to wiecznie zielone drzewo, które zostało odkryte dopiero w połowie XVIII w. na wyspie Barbados (Ameryka Środkowa). Co ciekawe, grejpfrut jest naturalną krzyżówką (powstałą bez udziału człowieka) dwóch roślin, prawdopodobnie pomarańczy i pompeli (drzewo cytrusowe rodzące duże, jadalne owoce, o średnicy 20 cm). Uważa się, że grejpfruty znakomicie wpływają na układ krążenia, a zawarte w nich składniki regulują przemianę materii i poziom cholesterolu.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/55/Asset_2023555.jpg

Gruszka nashi

Najlepiej smakuje na surowo, szczególnie po schłodzeniu. Jest niezwykle słodka i soczysta. Stanowi świetny dodatek do ciast (choć trzeba pamiętać, że owoc zawiera bardzo dużo wody), deserów, konfitur. Jest twardsza i bardziej chrupiąca niż polskie jabłka i gruszki, dlatego świetnie nadaje się do sałatek, szczególnie w towarzystwie marchewki.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/63/65/Asset_2026365.jpg

Gujawa

Charakteryzuje się słodkawo-kwaskowatym smakiem. Może być jedzona na surowo w całości, choć lepiej ją wcześniej obrać, bo skórka jest bardzo kwaśna. Miąższ ma konsystencję śluzowatą i zawiera dużo pektyn, dlatego owoc doskonale nadaje się do galaretek i konfitur. W połączeniu z rumem, sokiem z limonki i pomarańczy tworzy składnik granity, często faszeruje się nim także, znane z kuchni meksykańskiej, quesadilla.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/56/Asset_2023556.jpg

Kaki

Pozbądź się liści, obierz owoc ze skórki, pokrój. Można też wydobyć miąższ łyżeczką. Owoc jest słodki, lekko twardy. Pyszny na surowo, jako składnik dżemów, galaretek, gotowany i kandyzowany, wysuszony – w smaku przypomina figę.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/64/05/Asset_2026405.jpg

Karambola

Słodko-kwaśna. Do deserów, drinków i sałatek. Pokrojony w plastry owoc karamboli ma charakterystyczny kształt gwiazdy. Owoce, przypominające w smaku skrzyżowanie ananasa, śliwki i agrestu, nadadzą ciekawy smak i wygląd sałatkom owocowym. Karambola zawiera ponadto substancje o działaniu przeciwgorączkowym, a orzeźwiający sok z miąższu tego owocu doskonale gasi pragnienie.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/63/67/Asset_2026367.jpg

Kiwano

Zwany kolczastym ogórkiem, bo jego miąższ przypomina nieco miąższ ogórka, w niektórych krajach zaliczany jest do warzyw. Jego smak stanowi połączenie kiwi i banana, jest niezwykle orzeźwiający, choć nieco cierpki. Do swojej diety powinny go włączyć osoby, które mają problemy z sercem, układem krwionośnym, wątrobą i nerkami, bo ma właściwości lekko przeczyszczające i moczopędne. 

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/44/56/Asset_2044456.jpg

Kokos

Za pomocą korkociągu lub ostrego noża zrób dziurkę w łupinie orzecha. Odlej wodę. Następnie młotkiem uderz kilka razy skorupę wzdłuż obwodu, tak aby pękła. Wydrąż miąższ i pokrój (sprawdzi się jako pyszna samodzielna przekąska albo dodatek do wielu dań) lub zetrzyj na tarce, a następnie wysusz (a otrzymasz wiórki kokosowe).

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/63/68/Asset_2026368.jpg

Kumkwat

Nazywany minipomarańczą jest zaliczany do cytrusów, choć dzieli go od nich jedna bardzo ważna cecha – ma cienką i miękką, a przede wszystkim jadalną i w smaku bardzo słodką skórkę. Świetnie komponuje się z przyprawami, takimi jak chili, imbir, cynamon lub gałka muszkatołowa, dlatego często przygotowuje się z tego owocu orientalny chutney i sos do mięs. Szczególnie polecany jest jako dodatek do mięsa grillowanego.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/59/Asset_2023559.jpg

Liczi

Odetnij fragment skórki z ogonkiem, obierz palcami owoc i usuń pestkę. Można jeść na surowo. W smaku słodkie, orzeźwiające, lekko kwaskowe. Z owoców robi się lody, desery, sałatki, sosy do mięs, ryb i owoców morza. Po całkowitym wysuszeniu otrzymamy produkt podobny do rodzynek.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/63/75/Asset_2026375.jpg

Longan

Skorupkę łatwo usunąć, naciskając ją delikatnie, dopóki sama nie pęknie. Wnętrze owocu jest białe z czarną niejadalną pestką. Owoc charakteryzuje bardzo wyrazisty słodki i orzeźwiający smak. Często stosowany w kuchni orientalnej, stanowi dodatek do zup, słodko-kwaśnych dań,  deserów, sałatek owocowych oraz słodkich przekąsek, nadaje się także do suszenia oraz konserwowania.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/62/Asset_2023562.jpg

Mango

Obierz ze skórki, odkrój miąższ od pestki. Owoc jest bardzo słodki i soczysty. Dobrze komponuje się z sokiem limonki i imbirem. Wykorzystywany jako składnik ciast, głównie  serników, i dodatek do wędlin, wędzonego łososia oraz potraw mięsnych. Walorem mango, oprócz smaku, jest bardzo duża zawartość witaminy A – największa spośród wszystkich owoców.

Przejdź do przepisu

Lemoniada z mango i pomarańczy

Koktajl krabowy

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/63/69/Asset_2026369.jpg

Mangostan

Jadalny jest biały, bardzo soczysty i niezwykle słodki miąższ, składający się z kilku segmentów. Sprawdzi się w deserach, sałatkach, koktajlach i sorbetach, ale można go też dodać (koniecznie pod koniec gotowania) do wytrawnych dań z curry. Najlepiej nie poddawać owocu obróbce cieplnej.

Pamiętaj: skórka mocno barwi, dlatego chroń dłonie i ubrania, bo plamy będą trudne do usunięcia.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/63/72/Asset_2026372.jpg

Marakuja

Bardzo słodka. Przekrój owoc i miąższ wybierz łyżeczką. W konsystencji jest on galaretowaty, o charakterystycznym słodko-kwaskowym, orzeźwiającym smaku. Wykorzystywana jako składnik koktajli (na bazie mleka lub soków), sosów lub syropów, ale także do delikatnych dań mięsnych.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/63/Asset_2023563.jpg

Papaja

Papaję, nazywaną „aniołem owoców”,  można polecić osobom w szczególny sposób dbającym o linię. Owoc ten w smaku przypomina nieco dynię, a z wyglądu gruszkę. Nie dość, że papaja jest bardzo mało kaloryczna (100 g owocu to tylko 13 kcal), to jeszcze zawiera papainę, enzym zbliżony do ludzkiej pepsyny, który ułatwia trawienie.

Owoc w całości jadalny, słodkawy, lekko korzenny. Nasiona mają ostry smak, przypominający pieprz lub chrzan. Powinny ich unikać kobiety w ciąży. Dobrze komponuje się z mlekiem lub jogurtem. Sok z papai ma właściwości zmiękczające mięso – wystarczy moczyć je w nim przez kilka godzin.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/63/73/Asset_2026373.jpg

Physalis (miechunka)

Lekko kwaskowaty. Do ciast czekoladowych i deserów, do sosów i sałatek. Owoc wyjąć z  otoczki, umyć. Można jeść w całości. Świetnie sprawdzi się jako baza przetworów i nalewek. Po wysuszeniu stanowi pyszny i zdrowy zamiennik chipsów.

 

Przejdź do przepisu

Karaibskie szaszłykiz grilla

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/65/Asset_2023565.jpg

Pitaja

Przekrój owoc na pół i wydrąż miąższ łyżeczką. Można jeść na surowo. W smaku orzeźwiająca, słodkawa. Schłodzona uzyskuje wyrazistszy smak, dlatego chętnie podawana jest jako lodowy deser, składnik musów i kremów.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/69/84/Asset_2026984.jpg

Pomelo

W porównaniu z grejpfrutem, który pochodzi od skrzyżowania pomelo i pomarańczy, pomelo jest mniej gorzkie i mniej soczyste. Do spożycia nadaje się zarówno miąższ, jak i gruba, nawet 5-centymetrowa skórka. Skórkę najlepiej kandyzować (kilkakrotnie gotować w słodkim syropie sporządzonym z wody i cukru) i używać jako dodatku do ciast. Owoce pomelo zawierają dużo witaminy C, dlatego warto je spożywać zwłaszcza jesienią i wiosną, kiedy narażeni jesteśmy na różne infekcje. Miąższ pomelo znakomicie smakuje w połączeniu z innymi owocami egzotycznymi, jako składnik sałatek. Najczęściej miesza się go z mandarynkami, bananami, gruszkami i awokado. Pomelo są owocami bardzo trwałymi i w lodówce można je przechowywać nawet 2 miesiące.

https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_150/pol/35/53/Asset_2023553.jpg

Tamarillo

Sparz i obierz ze skórki. Tamarillo jest najsłodsze wewnątrz, w smaku przypomina pomidora z pieprzem, dlatego świetnie smakuje z cukrem lub miodem. W kuchni wykorzystywane zarówno jako owoc, jak i warzywo. Można je smażyć, dusić i gotować. Idealne do capresse, zup, na kanapkę, dań wytrawnych.