W Kauflandzie masz wybór!
Drób w Polsce należy do ulubionych rodzajów mięsa. Wraz ze wzrostem jego popularności rośnie także świadomość i wymagania konsumentów. Dlatego my w Kauflandzie dbamy o to, abyś Ty zawsze miał wybór. Nie tylko co do rodzaju mięsa, ale także do sposobu, w jaki został wyprodukowany. Wiemy, że każdy z nas chce wybrać dla siebie i swoich bliskich to, co najlepsze – aby ten wybór był łatwiejszy wprowadziliśmy klasyfikację chowu kurczaka wg Kauflandu.
Wierzymy, że zaproponowany podział pomoże Ci zrozumieć różnice w oferowanych rodzajach mięsa z kurczaka oraz ułatwi dokonanie wyboru. Poniżej znajdziesz cechy charakterystyczne naszej klasyfikacji chowu. Dla lepszej identyfikacji wprowadziliśmy numery i kolory - w taki sam sposób są oznaczone opakowania kurczaków w naszych sklepach.
Zestawienie graficzne
Klasyfikacja chowu kurczaka wg Kauflandu
1. Chów bez antybiotyków *
- produkt polski
- długość chowu wynosi 33-50 dni
*szczególna praktyka pozwala na całkowitą eliminację antybiotyków podczas chowu zwierząt
2. Chów wybiegowy
- produkt polski
- w chowie stosowane są rasy wolnorosnące
- długość chowu wynosi min. 56 dni**
- *szczególna praktyka pozwala na całkowitą eliminację antybiotyków podczas chowu zwierząt
- mają dostęp do światła słonecznego**
- ptaki mają możliwość przebywania na wolnym wybiegu przez minimum połowę swego życia**
- karmione są paszą, w skład której wchodzi min. 70% zbóż w okresie tuczu**
- wyprodukowane bez stosowania GMO
** Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 543/2008 z dnia 16 czerwca 2008 r. wprowadzające szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego każdy kurczak z chowu wybiegowego musi spełniać ten wymóg
3. Chów BIO
Ekologiczna produkcja zwierzęca powinna uwzględniać dobrostan zwierząt (m.in. odpowiednie warunki w pomieszczeniach, w których przebywają, i właściwe praktyki gospodarskie) oraz ochronę środowiska.
- produkt polski
- wykorzystuje się rasy wolnorosnące
- długość chowu wynosi min. 81 dni
- *szczególna praktyka pozwala na całkowitą eliminację antybiotyków podczas chowu zwierząt
- mają dostęp do światła słonecznego***
- ptaki mają możliwość przebywania na wolnym wybiegu przynajmniej przez jedną trzecią życia***
- karmione są paszą, w skład której wchodzi min. 70% zbóż w okresie tuczu
- wyprodukowane bez stosowania GMO
***Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającym rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 każdy drób bio musi spełniać ten wymóg.