Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegański
Zdjęcie przepisu Wegańskie zajączki z ciasta francuskiego

Wegańskie zajączki z ciasta francuskiego

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 186/​773
    kcal / kJ
  • 13 g
    węglo- wodanów
  • 2 g
    białka
  • 13 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    186/773 kcal/kJ, 13 g węglo- wodanów, 2 g białka, 13 g tłuszczu

Składniki (16 kawałków)

3 łyżeczki orzeszków piniowych
po 16 czerwonych i żółtych pomidorów daktylowych
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
1 ząbek czosnku
50 g czarnych oliwek
50 g suszonych pomidorów (w oleju)
50 ml napoju owsianego K-take it veggie
sól
świeżo mielony pieprz
2 opakowania ciasta francuskiego (275 g, lada chłodnicza)
1 słoik ekologicznej pasty z bakłażanów marki K-take it veggie, 180 g

Cenna rada

  • Można wypróbować również inne rodzaje past do smarowania marki K-take it veggie, np. z czosnkiem niedźwiedzim, z pomidorami i bazylią lub z ostrą papryką.


Przygotowanie:

    1

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni na kolor złotożółty, odstawić do wystygnięcia, a potem drobno posiekać. Pomidory i zioła umyć, odsączyć z nadmiaru wody. Zioła obrać z listków i igiełek, a następnie drobno posiekać. Czosnek obrać, oliwki i suszone pomidory odsączyć z zalewy.

    2

Oliwki, czosnek i 2 łyżki napoju owsianego przełożyć do wysokiego naczynia i blendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki, wymieszać ziołami i orzeszkami piniowymi, a potem dodać do kremu z oliwek. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

    3

Piekarnik nagrzać do 180°C z funkcją termoobiegu lub do 200°C z funkcją grzania góra-dół. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć, jedno z nich posmarować kremem oliwkowo-pomidorowym, a następnie przykryć drugim ciastem.

    4

Oba ciasta lekko docisnąć i pokroić na 16 pasków. Następnie skręcić je w kształt zajączków, ułożyć na blachach do pieczenia i posmarować pozostałą częścią napoju owsianego.

    5

Zajączki z ciasta francuskiego piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut na kolor złotobrązowy. Zajączki wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia i podawać z bakłażanową pastą do smarowania, pomidorkami daktylowymi, ziołami i oliwkami.