Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Tarta bardzo marchewkowa

Tarta bardzo marchewkowa

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 496/​2080
    kcal / kJ
  • 30 g
    węglo- wodanów
  • 15 g
    białka
  • 34 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    496/2080 kcal/kJ, 30 g węglo- wodanów, 15 g białka, 34 g tłuszczu

Składniki (8 porcji)

100 g startego parmezanu K-Favourites Parmegiano Reggiano
zimnego masła
250 g mąki pszennej (typ 550)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
4 jajka (rozmiar M)
400 g marchewek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
300 g serka śmietankowego, 60-87% tł.
1 łyżka musztardy stołowej K-Classic
świeżo mielony pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
50 g orzechów nerkowca K-Favourites
trochę świeżych ziół wiosennych np. pietruszka, szczypiorek i tymianek
0.5 słoika pesto ze szpinakiem i serem górskim K-Favourites, 90 g

Cenna rada

  • Natkę marchewki można wykorzystać, np. mieszając liście z ziołami lub drobno miksując je z pesto.


Przygotowanie:

    1

50 g parmezanu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło pokroić w kostkę. Starty ser wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać masło, szczyptę soli i jedno jajko. Zagnieść gładkie ciasto i schłodzić.

    2

Nagrzać piekarnik: do 180°C z termoobiegiem lub do 200°C z funkcją grzania góra-dół. Marchewki umyć, osuszyć z nadmiaru wody i oczyścić. Obieraczką do warzyw pokroić 80 g marchewek w cienkie wstążki. Doprawić je solą i wymieszać z oliwą z oliwek, a następnie odłożyć na bok. Pozostałe marchewki pokroić na małe kawałki, gotować do miękkości we wrzącej, osolonej wodzie przez 8-10 minut. Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

    3

Czosnek obrać i zmiksować razem z ugotowaną marchewką i musztardą. Marchewkowe purée połączyć z serkiem śmietankowym i pozostałymi jajkami, następnie wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    4

Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (na okrąg o średnicy ok. 26 cm), przełożyć do formy do pieczenia tarty (o średnicy 24 cm), docisnąć i uformować brzeg. Marchewkowe purée przełożyć na ciasto i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 35 minut.

    5

Orzechy nerkowca posiekać, uprażyć na teflonowej patelni na złotożółty kolor i zetrzeć pozostały parmezan. Zioła umyć, osuszyć i oberwać z nich listki.