Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonową kruszonką

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 6443/​26996.1
    kcal / kJ
  • 975.8 g
    węglo- wodanów
  • 107.7 g
    białka
  • 250 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    6443/26996.1 kcal/kJ, 975.8 g węglo- wodanów, 107.7 g białka, 250 g tłuszczu

Składniki (1 kawałek)

Składniki ciasta:

50 dag mąki pszennej typ 405 K-Classic
5 dag drożdży
1 szklanka mleka K-Classic
10 dag sól
15 dag brązowego cukru trzcinowego
1 torebka cukru wanilinowego K-Classic
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
5 żółtek
sól
1 kg śliwek

na kruszonkę:

25 dag mąki pszennej typ 405 K-Classic
15 dag sól
15 dag brązowego cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
cukier puder

Przygotowanie:

    1

Drożdże rozkruszyć w dużej misce, wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 4-5 łyżkami mąki. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

    2

Wszystkie składniki kruszonki połączyć siekając nożem, szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki.

    3

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz szczyptę soli. Zagnieść elastyczne ciasto. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło i ponownie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

    4

Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Natłuszczonymi palcami rozciągnąć ciasto na całej powierzchnię blachy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.

    5

Schłodzoną kruszonkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami wprost na wierzch placka. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.