Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Szef kuchni poleca
Zdjęcie przepisu „Lizaki” z kurczaka w miodowej glazurze z salsą mango
© Beata Śniechowska

„Lizaki” z kurczaka w miodowej glazurze z salsą mango

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (4 porcje)

"Lizaki" z kurczaka

12 podudzi z kurczaka K-Stoisko Mięsne
2 łyżki oleju K-Classic
sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku

glazura:

200 g passaty pomidorowej K-Classic
2 łyżki octu z białego wina
sok z limonki
2 łyżki płynnego miodu K-Stąd Takie Dobre
2 łyżki sosu sojowego K-Classic
1 łyżka musztardy dijon K-Favourites
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 łyżka cukru trzcinowego
sól, pieprz

salsa mango

1 dojrzałe mango
0.5 pęczka kolendry
0.5 czerwonej cebuli
1 papryczka chili
sok i skórka tarta z 1/2 ekologicznej limonki

Przygotowanie:

    1

Przygotować salsę: mango obrać, usunąć pestkę, pokroić w drobną kostkę. Cebulę, chili oraz gałązki kolendry (listki odłożyć) drobno posiekać. Do miseczki przełożyć mango, cebulę, chili oraz gałązki kolendry, całość skropić sokiem z limonki, dodać skórkę i wymieszać. Wierzch udekorować listkami kolendry.

    2

Do rondelka przełożyć wszystkie składniki na glazurę, wymieszać, gotować na niskiej mocy palnika, aż sos zgęstnieje. Podudzia naciąć wokół kostki i za pomocą ostrego noża zsunąć mięso wraz ze skórą w dół. Usunąć ścięgna i chrząstki. Oczyszczone podudzia z kurczaka natrzeć solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne, polać olejem. Oczyszczone kostki można owinąć folią aluminiową, aby zachowały estetyczny wygląd i nie przypiekły się zbyt intensywnie. Grillować na średnim ogniu lub upiec w piekarniku (175°C, ok. 60 minut), aż mięso delikatnie zacznie odchodzić od kości. Pod koniec grillowania/pieczenia oblać mięso glazurą i dopiec przez ok. 15 minut, aż glazura się skarmelizuje. Gotowe podudzia podawać z salsą mango.