Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Kurczak w tajskiej marynacie z grilla
© Beata Śniechowska

Kurczak w tajskiej marynacie z grilla

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (6 porcji)

Składniki

6 podudzi z kurczaka (mogą być również inne części kurczaka, np. piersi, trybowane udka itp.)
1 trawa cytrynowa (15 g świeżej, ½ łyżki mielonej lub 1 łyżka suszonej)
2 cm obranego kłącza imbiru
3 ząbki czosnku
1 pęczek dymki (zielona i biała część)
1 papryczka chili
sok z limonki
100 ml oleju roślinnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
pęczek kolendry
sól, pieprz

Przygotowanie:

    1

Świeżą trawę cytrynową, czosnek, 1/3 pęczka dymki, imbir, kolendrę oraz chili posiekać, przełożyć do miseczki. Dodać sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy i olej. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

    2

Podudzia z kurczaka opłukać, bardzo dokładnie osuszyć, przełożyć do miski, wymieszać z połową marynaty i odłożyć na ok. 30 minut do lodówki.

    3

Grillować na rozgrzanym ruszcie z dwóch stron, smarując mięso marynatą. Gdy mięso zaczyna odchodzić od kości i jest już upieczone, zanurzyć na chwilę dymki w marynacie i również ułożyć na minutę na rozgrzanym ruszcie.

    4

Gotowe podudzia przełożyć na talerz, serwować z odłożoną wcześniej marynatą, grillowanymi dymkami i listkami świeżej kolendry.