Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Faszerowane liście kalarepy

Faszerowane liście kalarepy

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 363/​1519
    kcal / kJ
  • 28 g
    węglo- wodanów
  • 12 g
    białka
  • 22 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    363/1519 kcal/kJ, 28 g węglo- wodanów, 12 g białka, 22 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

100 g ryżu długoziarnistego K-Classic
sól
1 kalarepa z liśćmi
2 pomidory
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tymianku
1 cytryna
130 g sera feta
2 łyżki oliwek w plasterkach
3 łyżki oliwy z oliwek K-Classic lub K-Bio
100 g twarożku
100 g jogurtu naturalnego K-Classic lub K-Bio
pół łyżeczki płatków chili
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

    1

Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

    2

Kalarepę umyć, oddzielić od liści, 8 dużych liści odłożyć. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    3

Pomidory umyć i pokroić w drobną kostkę.

    4

Czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.

    5

Tymianek umyć, osuszyć i oderwać listki od gałązek.

    6

Cytrynę opłukać pod gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok.

    7

Fetę pokruszyć i wymieszać ze startą kalarepą, pokrojonymi w kostkę pomidorami, oliwkami, połową czosnku, listkami tymianku, skórką z cytryny oraz ryżem.

    8

Liście kalarepy rozłożyć, po 2 łyżki masy ryżowej umieścić pośrodku w dolnej części liścia, z prawej i lewej strony zagiąć po ok. 2 cm liścia, a następnie zwinąć i spiąć wykałaczką.

    9

Faszerowane liście kalarepy posmarować oliwą z oliwek i przez około 8 minut smażyć z obu stron na średnim ogniu na uprzednio podgrzanym grillu lub na patelni.

    10

Twarożek połączyć z jogurtem, 1 łyżką soku z cytryny, resztą czosnku, płatkami chili i wymieszać na gładką masę, a następnie doprawić solą i pieprzem i podawać z faszerowanymi liśćmi kalarepy.