Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Biała kiełbasa w sosie musztardowo-chrzanowym z cebulą

Biała kiełbasa w sosie musztardowo-chrzanowym z cebulą

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Składniki (6 porcji)

Składniki na 6 porcji:

1 opakowanie surowej kiełbasy K-Stąd Takie Dobre (6 sztuk)
3 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu

piklowana cebula:

1-2 czerwone cebule
ok. 150 ml octu jabłkowego
ok. 50 ml wody
1 łyżka miodu(lub cukru)
3 ziarna pieprzu
2 goździki

sos:

posiekane 2 szalotki
2 gałązki tymianku
pełna 1 łyzka musztardy Rotisseur
0.5 łyżki świeżego tartego chrzanu (lub 1 pełna łyżka chrzanu ze słoika)
200 ml wywaru (mięsnego, warzywnego)
70 g śmietanki 30% UHT K-Classic
50 g zimnego masła

dodatkowo:

olej roślinny
sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

    1

W rondelku zagotować wodę z octem, 1 łyżeczką soli, miodem, pieprzem i goździkami.

    2

Czerwone cebule pokroić w piórka, przełożyć do miseczki, całość zalać gorącą marynatą octową, odstawić do wystudzenia. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić szalotkę. Następnie dodać musztardę oraz chrzan. Całość zalać białym winem. Poczekać, aż 70% wina wyparuje, wlać bulion, dodać tymianek. Gotować 3 minuty na mocnym ogniu.

    3

Do śmietanki wlać 2 łyżki gorącego sosu, wymieszać, wlać całość na patelnię, zagotować. Na koniec do gorącego sosu wrzucić zimne masło. Wykonywać patelnią okrężne ruchy, aby „wkręcić” masło w sos. W ten sposób sos stanie się gesty i delikatny. Sos doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

    4

W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych oraz dwóch rozgniecionych ząbków czosnku. Włożyć do gotującej się wody kiełbasy, obniżyć moc palnika, aby woda nie gotowała się zbyt mocno, parzyć kiełbasy 8–10 minut. Następnie kiełbasy przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać 1 łyżkę oleju, 2-3 łyżki wody z parzenia kiełbas wraz z czosnkiem oraz gałązki rozmarynu.

    5

Całość wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika na ok. 10-12 minut. Upieczone kiełbasy polać sosem i podawać z piklowaną cebulą.