Trwa wczytywanie danych

Kolejna edycja „Eko od dziecka” przed nami!

Marnowanie żywności to jeden z głównych problemów dzisiejszego świata. W Polsce 1,6 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, a jednocześnie rocznie marnujemy ok. 5 mln ton żywności – najwięcej w gospodarstwach domowych. Zjawisko to wpływa negatywnie na środowisko naturalne, gdyż wiąże się ze zużyciem zasobów oraz emisją gazów cieplarnianych. 

Mając to na uwadze, jako międzynarodowa sieć handlowa aktywnie przeciwdziałamy marnowaniu żywności. Jednym z naszych działań jest projekt edukacyjny „Eko od dziecka”, który ma na celu wyposażenie przyszłych konsumentów w wiedzę nt. tego, jak zapobiegać marnowaniu żywności. Od kwietnia ruszamy z kolejną edycją naszego projektu! 

Już wkrótce nasi pracownicy odwiedzą lokalne szkoły i poprowadzą warsztaty dla dzieci z klas 1-3, które pokażą, jak dbać o żywność i chronić ją przed zmarnowaniem. Konspekt warsztatów powstał dzięki dzieciom naszych pracowników, którzy podzielili się z nami swoimi spostrzeżeniami i podpowiedzieli nam, jak w przyjemny sposób przekazywać wiedzę i porady dotyczące niemarnowania żywności. 

Jesteście zainteresowani udziałem Waszego dziecka w projekcie? A może jesteś nauczycielem, który chciałby skorzystać z naszych warsztatów? Porozmawiajcie z przedstawicielami szkoły, którzy mogą zgłosić klasy do udziału w warsztatach i przesłać swoje zgłoszenie na adres mailowy eko-od-dziecka@kaufland.pl . Projekt obejmuje szkoły zlokalizowane we Wrocławiu i Bydgoszczy.*

Dodatkowo na małych uczestników czeka rodzinny konkurs, w którym nagrodą główną będzie Thermomix! Zasady konkursu zostaną objaśnione dzieciom w trakcie warsztatów – do materiałów edukacyjnych dołączymy również ulotkę o konkursie, która pozwoli rodzicom zapoznać się z zasadami i regulaminem. Konkurs potrwa od 1.04.2024 r. do 30.06.2024 r. , a jego rozstrzygnięcie jest planowanie na lipiec 2024 r. 

Zapraszamy do obejrzenia filmiku, który obrazuje warsztaty przeprowadzone przez wolontariuszy Kaufland dla dzieci naszych pracowników! 

Zróbmy to razem – unikajmy marnowania żywności! 

*Liczba miejsc jest ograniczona. Decyduje kolejność zgłoszeń. 

 


Poprzednia edycja „EKO od dziecka"

W okresie od września do października 2023 r. uczniowie wybranych szkół podstawowych z Wrocławia oraz Bydgoszczy brali udział w organizowanym przez nas projekcie „Eko do dziecka – nie marnuję!”. Nasi pracownicy najpierw przeszli profesjonalne szkolenie, aby móc edukować najmłodszych, a następnie przeprowadzili kilkanaście warsztatów o tematyce #zerowaste, w których udział wzięło ponad 600 dzieci! Uczestnicy warsztatów mogli również spróbować swoich sił w konkursie na najlepiej przygotowane drugie śniadanie zgodnie z zasadami niemarnowania żywności. Na pięciu zwycięzców czekała specjalna nagroda – gotowanie razem z Beatą Śniechowską, szefową kuchni i zwyciężczynią drugiej edycji programu MasterChef.

Serdecznie dziękujemy naszym pracownikom, zaangażowanym szkołom i dzieciom, które wykazały się ogromną świadomością w temacie niemarnowania żywności. 


Zróbmy to razem

To również może Cię zainteresować

Klimat

Nasze działania w zakresie ochrony klimatu, mają bardzo szerokie spektrum - od stosowania techniki opierającej się na efektywnym wykorzystaniu energii oraz proekologicznego projektowania nowych obiektów, przez przyjazne dla klimatu procesy logistyczne, po ograniczanie powstawania odpadów.

Plastik

Do 2025 roku chcemy zmniejszyć zużycie tworzyw sztucznych o co najmniej 20 procent we wszystkich krajach, w których działa nasza firma. Zaplanowaliśmy również szereg działań w ramach strategii REset Plastic mającej na celu zwalczanie tworzyw sztucznych.