Porady i rozrywka

Przepisy

 
Placki ze śliwkami
Czas przygotowania: szybko (do 30 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Na ciasto zmiksować mleko z przesianą mąką, żółtkami, cukrem, skórką cytrynową i szczyptą soli. Dodać ubite na sztywną pianę białka, wymieszać. Ciasto odstawić pod przykryciem na 15 minut, aby mąka napęczniała. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • Na patelni rozgrzać olej. Ciasto zamieszać i na patelnię kłaść łyżką nieduże porcje ciasta. Gdy placki od spodu się zarumienią, ułożyć na wierzchu połówki śliwek przekrojoną stroną do góry. Łopatką odwrócić placki na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez kilka minut, aby były rumiane z obu stron.
  • Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.
Składniki (6 porcji):
50 dag śliwek węgierek
30 dag mąki
0,4 l mleka
6 jajek
2 - 3 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
szczypta soli
olej do smażenia
oraz do posypania:
płatki migdałowe
cukier puder
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
420 kcal / 1 759,8 kJ
56 g węglowodanów
20,45 g białka
12,4 g tłuszczu

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.