Porady i rozrywka

Przepisy

 
Fiskeboller - skandynawskie klopsiki rybne
Czas przygotowania: zajmuje trochę czasu (do 60 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Filety opłukać, osuszyć. Filety oraz obraną cebulę i ugotowane ziemniaki zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną i wlać powoli mleko mieszając masę przez około 5 minut. Doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
  • Z masy rybnej uformować kulki wielkości jajka. W płaskim, szerokim garnku zagotować bulion. Włożyć klopsiki do wrzącego bulionu i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
  • Podawać z warzywami z wody i sosem z krabów albo curry.
Składniki (6 porcji):
1 kg filetów z dorsza
1 cebula
20 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1 litr bulionu rybnego do gotowania klopsików
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
241,5 kcal / 1 011,8 kJ
16,1 g węglowodanów
33,7 g białka
3,5 g tłuszczu

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.