Porady i rozrywka

Przepisy

 
Filet z kurczaka z grzybami i tymiankiem
Czas przygotowania: długo (powyżej 60 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem kuchennym, posypać solą i pieprzem. Grzyby umyć i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Tymianek opłukać i osuszyć. W dużej misce wymieszać grzyby, czosnek, tymianek, śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Kawałek folii aluminiowej wielkości 30 x 50 cm złożyć na pół. Rozprowadzić na niej mieszankę grzybową, następnie umieścić na niej pierś z kurczaka. Folię zawinąć z każdej strony, zamknąć w paczuszkę. Włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika i piec w 225°C ok. 45 minut. Do dania pasuje bagietka i sałata.
Składniki (4 porcje):
filet z kurczaka (ok. 450 g)
sól
pieprz
250 g mieszanych grzybów
ząbek czosnku
5 gałązek tymianku
150 ml śmietany
2 łyżki wermutu
łyżka mąki ziemniaczanej
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
393 kcal / 1 642 kJ
15 g węglowodanów
31 g białka
22 g tłuszczu
Cenna rada:
Jeśli planujemy obiad z dziećmi, zrezygnujmy z wermutu.

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.