Porady i rozrywka

Przepisy

 
Ciasto orzechowo-wiśniowe
Czas przygotowania: długo (powyżej 60 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Wiśnie umyć, wydrylować i osuszyć. Migdały pokroić na połówki. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać jajka, stale mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami laskowymi, połączyć z masą, dodając pod koniec skórkę z cytryny oraz kremówkę.
  • Głęboką formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, delikatnie wyrównując powierzchnię. Na wierzch położyć wiśnie i migdały. Włożyć do piekarnika o temp. 200°C i piec ok. 30 minut.
Składniki (24 porcje):
1 kg wiśni
100 g obranych migdałów
250 g margaryny
200 g cukru
6 jajek
200 g mąki
200 g mielonych orzechów laskowych
łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
4 łyżki kremówki
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
220 kcal / 919 kJ
18 g węglowodanów
4 g białka
14 g tłuszczu
Cenna rada:
Zamiast orzechów laskowych można użyć zmielonych migdałów.

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.