Porady i rozrywka

Przepisy

 
Napoleonki
Czas przygotowania: długo (powyżej 60 min.)
Stopień trudności: wyrafinowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Ciasto francuskie rozmrozić przez 6 - 8 godzin na dolnej półce lodówki. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia na grubość około 4 mm. Przekroić na pół na dwa prostokąty i trochę je odsunąć od siebie. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Przygotować krem. Zagotować mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Mleko ogrzewać na małym ogniu przez 10 minut, aby nabrało aromatu. Wanilię usunąć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel - mogiel. Połączyć z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając zalać powoli gorącym mlekiem.
  • Następnie gotować krem na wolnym ogniu nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Na jeden prostokąt ciasta wylać gorący krem, wyrównać powierzchnię i ostrożnie przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć i odstawić, aby krem zastygł. Gdy krem zastygnie pociąć nożyczkami górny blat na kwadraty o boku około 5 cm.
  • Następnie ostrym nożem pokroić krem i dolny blat zgodnie z liniami cięcia górnego blatu. Ciastka posypać cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i udekorować wisienkami koktajlowymi.
Składniki (4 porcje):
50 dag mrożonego ciasta francuskiego
0,5 l mleka
6 żółtek
10 dag cukru pudru
3 dag mąki ziemniaczanej
laska wanilii
Do dekoracji:
cukier puder
wisienki koktajlowe
skórka cytrynowa
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
769,3 kcal / 3 223,6 kJ
63,3 g węglowodanów
23,7 g białka
46,8 g tłuszczu

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.