Porady i rozrywka

Przepisy

 
Quiche z tofu i serem camembert
Czas przygotowania: zajmuje trochę czasu (do 60 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Połączyć migdały, mąkę, margarynę, pół łyżeczki soli, rozmaryn, żółtko jajka i wyrobić na gładką masę. Zawinąć w folię i chłodzić ok. 30 minut. Tofu i camembert pokroić w drobną kostkę. Umytą i osuszoną cebulę ze szczypiorem pokroić w krążki. Oliwki pokroić na małe plasterki. Jajka ze śmietaną i mąką wymieszać trzepaczką, przyprawić solą i pieprzem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować między kawałkami folii na grubość 5 milimetrów. Formę do quiche (o średnicy ok. 26 cm) natłuścic, spód i brzegi wyłożyć ciastem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem: 160°C) i piec ok. 10 minut.
  • Wymieszać masę jajeczną z tofu, camembertem, oliwkami i szczypiorem, rozprowadzić równomiernie na cieście. Całość włożyć do piekarnika na kolejne 40–45 minut. Rukolę umyć, podrzeć na mniejsze kawałki, rozłożyć na gotowym quiche i podawać.
Składniki (8 porcji):
40 g mielonych migdałow
120 g mąki orkiszowej
90 g półtłustej margaryny
masło lub margaryna do natłuszczenia formy
sól K-Classic
kilka listków drobno posiekanego rozmarynu
1 żółtko
1 opak. (350 g) wędzonego tofu K-take it veggie
1 krążek (125 g) sera camembert K-Classic, 45% tł.
4 cebulki ze szczypiorem
80 g zielonych i czarnych oliwek bez pestek K-Classic
6 jaj
1 opak. (200 g) śmietanki kremowej K-Classic, 30% tł.
3 łyżki mąki ziemniaczanej
świeżo mielony pieprz
40 g rukoli
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
408 kcal / 1 703 kJ
16 g węglowodanów
21 g białka
29 g tłuszczu
1 WW

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.