Porady i rozrywka

Przepisy

 
Pierogi z krewetkami gotowane na parze
Czas przygotowania: zajmuje trochę czasu (do 60 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na ok. 5 min. Mąkę, 150 ml letniej wody i 1/2 łyżeczki soli zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na krótko. Brokuły umyć, wraz z makaronem i krewetkami pokroić na małe kawałki, wymieszać ze szczypiorkiem i jajkiem, a następnie przyprawić mieszanką przypraw chińskich.
  • Ciasto podzielić na 12 porcji. Na stolnicy rozłożyć folię spożywczą, kłaść na niej porcje ciasta, przykryć drugą warstwą folii i rozwałkować bardzo cienko na krążki. Nadzienie ułożyć na krążkach ciasta, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. Porcje pierogów umieścić w naczyniu bądź sitku do gotowania na parze i gotować nad lekko gotującą się wodą przez ok. 20-30 minut. Pierogi następnie osączyć, umieścić na talerzach i podawać z sosem sojowym.
Składniki (12 sztuk):
15 g makaronu ryżowego
300 g mąki
sól
100 g brokułów
200 g małych krewetek
2 łyżki krążków posiekanego szczypiorku
1 jajko
1-2 łyżki mieszanki przypraw chińskich
5-6 łyżek sosu sojowego
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
108 kcal / 457 kJ
20 g węglowodanów
5 g białka
1 g tłuszczu
1,5 WW

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.