Porady i rozrywka

Przepisy

 
Dhal z czerwonej soczewicy z brokułami
Czas przygotowania: zajmuje trochę czasu (do 60 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Cebule obrać i pokroić w krążki. Brokuły rozdzielić na różyczki i umyć. Cebulę, fasolkę i brokuły podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, koncentrat, bulion i Sambal Oelek, wsypać soczewicę, całość zagotować i następnie gotować 15-20 minut. Jogurt wymieszać z pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Dhal doprawić do smaku curry w proszku, solą i pieprzem, następnie wlać do misek lub głębokich talerzy i podawać z jogurtem.
Składniki (4 porcje):
2 cebule
500 g brokułów
200 g mrożonej zielonej fasolki
2 łyżki oleju roślinnego
400 g pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
750 ml bulionu
1/2-1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
120 g czerwonej soczewicy
200 g jogurtu 1,5% tł.
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
łagodne curry w proszku
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
274 kcal / 1 142 kJ
30 g węglowodanów
17 g białka
8 g tłuszczu
2,5 WW

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.