Porady i rozrywka

Przepisy

 
Chrupiące sajgonki
Czas przygotowania: zajmuje trochę czasu (do 60 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą, przykryć i odcedzić po ok. 5 min. Obrać marchewki, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Cebule oczyścić, umyć i pokroić na cienkie krążki. Imbir obrać i bardzo drobno pokroić. Kiełki soi i fasoli mung osączyć.
  • Makaron pokroić na małe kawałki, wymieszać z marchewką, cebulą, imbirem, kiełkami soi i fasoli mung, doprawić 2 łyżkami sosu sojowego, solą i pieprzem. Rozwinąć ciasto yufka lub filo, listki podzielić na cztery części, każdorazowo ułożyć dwie ćwiartki jedna na drugą, posmarować nadzieniem, brzegi posmarować białkiem. Dolny i boczne brzegi zawinąć nad nadzieniem i całość zwinąć ciasno w rulonik. W taki sam sposób przygotować pozostałe sajgonki. Rozgrzać olej, sajgonki smażyć porcjami 3-5 min, aż będą chrupiące i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Sajgonki ułożyć na talerzu i podawać z pozostałym sosem sojowym i Sambal Oelek.
Składniki (8 sztuk):
10 g makaronu ryżowego
1 duża marchewka
2 cebule
1 kawałek imbiru, ok. 1 cm
po 60 g kiełków soi i fasoli mung, ze słoika
5 łyżek sosu sojowego
sól
świeżo zmielony pieprz
4 płaty chłodzonego ciasta yufka lub filo
1 białko
olej do głębokiego smażenia
1-2 łyżki sosu Sambal Oelek
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
164 kcal / 687 kJ
22 g węglowodanów
4 g białka
6 g tłuszczu
2 WW

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.