Porady i rozrywka

Przepisy

 
Udka z kurczaka po indyjsku w aromatycznym sosie jogurtowym
Czas przygotowania: zajmuje trochę czasu (do 60 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Wymieszać jogurt z kurkumą, imbirem, kolendrą, kardamonem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Udka z kurczaka wraz z jogurtem wymieszanym z przyprawami włożyć do dużego worka do zamrażania, całość dobrze wymieszać i marynować przez ok. 2 godziny. Czosnek obrać, zgnieść i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, pastę curry i śmietanę, zagotować i doprawić kurkumą, imbirem, kardamonem, pieprzem i solą. Sos razem z laską cynamonu i goździkami włożyć do odpowiednio dużego naczynia do zapiekania. Udka z kurczaka wyjąć z worka, włożyć do sosu i dusić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (termoobieg 160ºC) przez 50-60 min. Usunąć laskę cynamonu i goździki. Udka z kurczaka wraz z sosem ułożyćć na talerzach i podawać z chlebem naan.
Składniki (4 porcje):
4 udka z kurczaka
100 g jogurtu naturalnego
po 1 łyżeczce kurkumy, imbiru w proszku
po 1/2 łyżeczki kolendry i kardamonu w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
400 g przetartych pomidorów
1-2 łyżeczki zielonej pasty curry
100 ml śmietany
1 laska cynamonu
2 goździki
200 g chleba naan
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
654 kcal / 2 733 kJ
31 g węglowodanów
35 g białka
43 g tłuszczu
2,5 WW

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.