Porady i rozrywka

Przepisy

 
Sushi-Snacks
Czas przygotowania: szybko (do 30 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Ryż gotować na małym ogniu w ok. 500 ml posolonej wody przez ok. 15-20 min. Ryż powinien wchłonąć całą wodę. Następnie lekko pomieszać go widelcem, przyprawić octem, cukrem, solą i olejem sezamowym, odstawić na bok do schłodzenia. Jaja wymieszać trzepaczką, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju usmażyć jajecznicę. Wędzonego łososia pokroić na drobne paseczki, wymieszać z jajecznicą i sezamem. Ryż podzielić na 12 porcji. Małą ilość ryżu umieścić na folii spożywczej, lekko spłaszczyć, na środku ułożyć porcje nadzienia. Za pomocą folii uformować z ryżu kulki lub owalne kształty. Liście nori pokroić na paski, kulki ryżowe owinąć na krzyż i podawać z sosem sojowym.
Składniki (12 sztuk):
250 g ryżu okrągłego
sól
1-2 łyżki octu lub octu ryżowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 jajka
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka oleju roślinnego
50 g wędzonego łososia
1 łyżka sezamu
2 liście nori
5 łyżek sosu sojowego
Wartości odżywcze:
Na jedną porcję:
117 kcal / 492 kJ
18 g węglowodanów
4 g białka
3 g tłuszczu
1,5 WW

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.