Porady i rozrywka

Przepisy

 
Chleb piwny z ziemniakami
Czas przygotowania: zajmuje trochę czasu (do 60 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Ziemniaki obrać, umyć i gotować do miękkości, a następnie wycisnąć przez praskę do ziemniaków. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wsypać drożdże, zmieszać z niewielką ilością wody (łącznie około 160 ml) i pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 minut.
  • Ziemniaki, pozostałą wodę, 160 ml piwa i sól zagnieść i odstawić na kolejnych 40 minut.
  • Orzechy włoskie grubo posiekać, dodać do ciasta, uformować bochenek, a następnie włożyć do natłuszczonej formy i odstawić na około 30 minut.
  • Chleb posmarować pozostałym piwem, oprószyć mąką i piec w nagrzanym piekarniku 5 minut w temperaturze 240°C, następnie od 40 do 50 minut w temperaturze 180°C (gaz: stopień 3, konwekcja 160°C) na złocisto-brązowy kolor. Ostudzić na kratce kuchennej i podawać z grillowanymi potrawami i sałatkami.
Składniki (20 porcji):
150 g mącznych ziemniaków
150 g mąki żytniej
400 g mąki pszennej
1/2 kostki świeżych drożdży (= 21 g)
175 ml ciepłego piwa
1 łyżka soli
60 g orzechów włoskich
tłuszcz do formy
1 łyżka mąki do posypania

Facebook

              Przejdź na nasz profil

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.