Porady i rozrywka

Przepisy

 
Pikantna zupa dyniowa
Czas przygotowania: szybko (do 30 min.)
Stopień trudności: nieskomplikowany
Ocena Klientów: 

Oceń przepis
Przygotowanie:
  • Dynię, cebulę i marchewki, umyć, obrać i grubo pokroić. Papryczki umyć, usunąć pestki i posiekać. Masło rozgrzać w garnku, włożyć warzywa i smażyć przez 3–4 minuty.
  • Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, dodać liście laurowe, gałązki tymianku i ½ pęczka pietruszki. Całość gotować na małym ogniu ok. 15 minut, następnie wyjąć liście laurowe i tymianek.
  • Do zupy dodać śmietanę, doprawić i zblendować. Słodką śmietankę doprawić do smaku kminkiem, kolendrą, imbirem, solą i pieprzem.
  • Zupę rozlać do głębokich talerzy, do każdego dodać po łyżce śmietanki. Z wierzchu udekorować pietruszką i pieprzem cayenne. Smacznego!
Składniki (4 porcje):
500 g dyni
2 cebule
2 marchewki
1 zielona papryka pepperoni
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
½ l bulionu drobiowego
2 liście laurowe
pęczek tymianku
1 pęczek pietruszki
¼ l śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki słodkiej śmietanki 30% tł.
po szczypcie zmielonych przypraw:
kminu, kolendry i imbiru
pieprz cayenne

Newsletter

                   Zamów newsletter

Facebook

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.