Asortyment

Dorsz

Ryba (kulinarnych) odkrywców

Dorsz to narodowa ryba Portugalii. Niezwykle ważna tez jest dla Norwegów. Oba kraje słyną z wielowiekowej tradycji suszenia dorszy. Słynne wyprawy portugalskich podróżników, a także wikingów, nie mogły odbyć się bez prowiantu złożonego z suszonych i solonych dorszy. Od tego czasu aż do dzisiaj ryba ta cieszy się niesłabnącą popularnością i jest „chlebem powszednim” na wielu europejskich stołach.

Zimna wojna dorszowa

Ta niepozorna ryba była przyczyną międzynarodowego konfliktu. Od lat 50. do końca lat 70. między Islandią a Wielką Brytanią toczyły się tzw. „wojny dorszowe”. Angielska nazwa  tego konfliktu – „cod war” – kojarzy się z zimną wojną, czyli z „cold war”. Oczywiście niesnaski między Anglikami a Islandczykami dalekie były od konfliktu zbrojnego, zwłaszcza że Islandia nie posiada własnej armii. Działania ograniczały się przeważnie do przecinania przez islandzkich rybaków angielskich sieci rybackich u wybrzeży Islandii. „Wojny dorszowe” pokazują jednak to, jak ryby 

z gatunku dorszowatych ważne są dla światowego rybołówstwa i gospodarki.

Gatunki

Wyróżniamy dwa rodzaje dorszy: atlantycki i pacyficzny. Dorsz atlantycki to największy 

i najczęściej występujący w sprzedaży przedstawiciel dorszowatych. Jak sama nazwa wskazuje, występuje w północnej części Oceanu Atlantyckiego, ale również w morzach północnej Europy.  Osiąga nawet rozmiary do 2 m, ale przeciętnie mierzy od 30 do 80 cm.  Nasz  dorsz bałtycki traktowany jest jako podgatunek dorsza atlantyckiego.


Dorsz pacyficzny jest znacznie mniejszy. Największe osiągają 1,2 m długości, ale przeciętnie liczą ok. 50 cm.  Obydwa gatunki są jednak spokrewnione, a co za tym idzie, smak i wartości odżywcze są zbliżone do siebie, choć za smaczniejsze uchodzą dorsze atlantyckie.

Popularny i dobry jak dorsz

Czemu  dorszowate zawdzięczają swoją popularność? Na pewno przyczynia się do tego wielowiekowa tradycja połowów, ale również smak i wartości odżywcze. Dorsze cechują się delikatnym białym mięsem, które zawiera duże ilości białka, witamin ( B1, B2,  B6, B12, PP), a także minerałów: potasu, sodu, jodu i selenu To właśnie dorsz jest źródłem zdrowotnego tranu, zawierającego m.in.  kawasy omega-3 i omega-6  oraz witaminy A i D.

Azjatyckie spaghetti

Dorsz z warzywami

Filet z dorsza

Dorsz curry

Dorsz z ziołami

Grzybowe ragout

Rybacki kocioł

Wstążki z dorszem

Portugalska cataplana

Nasze gwarancje

Newsletter

Facebook

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.