Asortyment

Łosoś

Jego wysokość: łosoś!

Bez wątpienia, wśród wielu gatunków ryb, które trafiają na nasze stoły, łosoś może walczyć o tytuł królewski, przede wszystkim ze względu na swoją zawartość (bogactwo pełnowartościowego białka, witamin, minerałów), a także wyborne walory smakowe tego delikatnego rybiego mięsa 

o kolorze różowo-pomarańczowym.

 

Lekkostrawnego łososia, który ma mało ości, najlepiej jest blanszować w wodzie, wywarze z jarzyn lub białym winie. 

Nie polecamy smażyć czy też gotować mięsa zbyt długo. Traci ono wtedy większość cennych składników odżywczych i swój delikatny smak. 

Co kryje w sobie łosoś?

Przyjrzyjmy się teraz składowi tej ryby. A ma się ona czym pochwalić. Łosoś należy do ryb oleistych. Co prawda to nie jedyna jego zaleta, ale może od niej zacznijmy. Mięso ryby jest niezwykle bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, tak niezbędne dla prawidłowej pracy naszego serca, układu krążenia, aparatu ruchu czy samego mózgu.  Kwasy omega-6, których  również tu nie brak, zapobiegają zakażeniom, likwidują stany zapalne (np. reumatyzm) i przyspieszają gojenie się ran. Co istotne dla pań, kwasy tłuszczowe łagodzą bóle menstruacyjne i zapobiegają zbytniemu wahaniu nastrojów. W 100 gramach świeżego łososia mamy około 1,8 g kwasów omega-3 (zalecana dzienna dawka to zaledwie około 1,5 grama) i około 4,8 g kwasów omega-6 (przy dziennym zalecanym spożyciu około 5 gramów).

Poza tym mięso tej ryby zawiera:


Do tego mięso łososia bogate jest w szereg innych minerałów: selen, magnez, jod (reguluje wydzielanie hormonów tarczycy), potas (stoi na straży prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, obniża ciśnienie tętnicze) czy też fosfor i wapń (wzmacniają układ kostny).

Niezwykłe życie łososia

Łosoś występuje głównie w północnych wodach Oceanu Atlantyckiego, a także w rzekach do niego uchodzących. W naszym kraju występuje, zagrożony jednak wyginięciem, łosoś bałtycki, charakteryzujący się białym mięsem. Mięso łososia norweskiego, najpopularniejszego gatunku występującego na naszych stołach, ma barwę różowo-pomarańczową, ze względu na rodzaj paszy, którą ryby są karmione.

 

Warto wspomnieć, że tak samo jak niezwykle bogate w wartości odżywcze jest łosiowe mięso, tak i życie tych ryb wydaje się być niezwykłe. Młode ryby (larwy) przychodzą na świat wiosną w wodach rzek. Wcześniej, bo jesienią, w zimnej, dobrze natlenionej wodzie o silnym prądzie następuje tarło. Młode ryby spędzają około dwóch, trzech lat w rzekach, po czym wędrują do morza. Tam żyją kolejne 2-3 lata, kiedy to nadchodzi czas tarła i teraz one wracają do tych samych rzek, w których przyszły na świat (często oddalonych tysiące kilometrów), aby odbyć tarło i… umrzeć. W odnajdowaniu drogi ryby kierują się zapachem. Co również ciekawe, w trakcie wielotygodniowej wędrówki z morza do rzek nie przyjmują one pokarmu. Zazwyczaj ryba urasta do około 150 cm długości i waży około 25 kg, choć zdarzają się i okazy ważące około 45 kg.

 

Chrupiący łosoś

W serze pleśniowym

Łosoś po bolońsku

Lazania z łososiem

Na pikantnej kapuście

Marynata egzotyczna

Ziemniaczki z łososiem

Łosoś po chińsku

Łosoś z grilla

Facebook

Newsletter

Informujemy, że w celu zapewnienia jak najlepszej jakości usług, na naszej stronie internetowej zapisywane są pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o plikach cookies oraz o możliwości zmiany ustawień znajdą Państwo w naszych Zasadach ochrony danych osobowych.